İşitsel İşlemeye Hazırlama, İşitsel-Motor Kenetlenme sinirsel senkronizasyonu iyileştirir

Crasta JE, Thaut MH, Anderson CW, Davies PL, Gavin WJ. Auditory priming improves neural synchronization in auditory-motor entrainment. Neuropsychologia. 2018 Aug;117:102-112. https://doi.org/10.1016/j.neuropsychologia.2018.05.017

Nörofizyolojik araştırmalar, işitsel ve motor sistemlerin hareket sırasında sürüklenme adı verilen bir süreç aracılığıyla ritmik işitsel uyaranlarla etkileşime girdiğini göstermiştir. Bu çalışma, elektroensefalografi kullanarak işitsel-motor entrainment’in altında yatan nöral salınımları araştırmaktadır. Kırk genç yetişkin, ritmik işitsel-motor senkronizasyon koşulundan önce (birleşik koşul olarak adlandırılır) iki kontrol koşulundan birine, yalnızca işitsel koşul veya yalnızca motor koşula rastgele atandı. Yalnızca işitsel koşula ( işitsel-ilk grup ) atanan katılımcılar, her 800 ms'de bir sunulan 400 işitsel uyaran denemesini dinlerken, yalnızca motor koşulundakilerden ( motor-önce grup ) herhangi bir dış uyaran olmadan her 800 milisaniyede bir ritmik olarak dokunmaları istendi. Kontrol koşullarının ardından, tüm katılımcılar her 800 ms'de işitsel uyaranlarla birlikte dokunmayı gerektiren bir işitsel-motor birleşik koşulu tamamladı. Beklendiği gibi, her grup için birleşik koşuldaki sinirsel süreçler, ilgili kontrol koşullarına kıyasla farklıydı. Toplam gücün zaman-frekans analizi, EEG’nin kafa derisi üzerindeki sol santral elektrot bölgesinde (C3) özellikle beta ve gama aralığında işitsel uyaranlar tarafından ortaya çıkarılan nöral salınımların işitsel-motor kenetlenmeyi yönlendirdiğini gösterdi. Birleşik koşulda; işitsel-öncelikli grup, duyu-motor işlemeyi temsil eden ilgi alanı için motor-öncelikli gruptan önemli ölçüde daha düşük uyarılmış güce (4-20Hz), beklenti ve öngörü zamanlaması ile ilişkili bir bölgede ise daha az toplam güce (13-16Hz) sahipti. Bu nedenle nöral süreçlerin hazırlayıcı bir kolaylaştırıcısı olarak birleşik koşulda, diğer koşullardan (yalnızca işitsel koşul) daha fazla iş gördü. Sonuçlar, işitsel sistemin kısa süreli ritmik eğitiminin bile nöral kenetlenme süreci sırasında motor sistemi kolaylaştıran bir sinirsel verimliliğe yol açtığını göstermektedir. Bu bulguların ritmik işitsel uyarım kullanan müdahaleler için olumlu çıkarımları vardır.

Önemli Noktalar

  • İşitsel beta ve gama salınımları işitsel-motor uyumunu yönlendirebilir.
  • Kısa süreli ritmik işitsel hazırlama, sinirsel motor senkronizasyonunu kolaylaştırır.
  • İşitsel hazırlama, motor hazırlamaya kıyasla daha iyi sinirsel senkronizasyona yol açar.
  • Bu çalışma, motor rehabilitasyonda hareketlilik eğitimine ritmik işitsel uyarımın klinik uygulamalarının altında yatan nöral uyum mekanizmalarını açıklayan ilk çalışmadır.
  • Altta yatan nöral mekanizmalar bilindiğinde ve gösterilebildiğinde, tıp ve rehabilitasyondaki işitsel aktivasyon uygulamalarının anlaşılması ve geçerliliği büyük ölçüde artacaktır.
  • İşitsel hazırlama ile ilgili veriler, ritmik işitsel uyarana geçmeden önce beyin hazırlamaya yönelik bir “dinleme” döneminin harekete hazırlanmada faydalı olabileceğini ve böylece hastanın daha iyi motor işlem yürütmesi ve dolayısıyla daha iyi rehabilitasyon sonuçlarına ulaşması güçlü bir şekilde ileri sürmektedir.
Bu makale 1961 kez okundu.